Vaasa info

Vaasa info

Vasa – Finlands soligaste stad

Vasa är områdets största stad med över 67 000 invånare och av dem har ca 70 % finska som modersmål, ca 23 % svenska och ca 7 % andra språk.

Karl IX grundade Vasa stad 2.10.1606 på en gammal handels- och hamnplats i Korsholms kyrkoby, som ligger ca sju kilometer mot sydost från den nuvarande staden. Det nuvarande Vasa har fått sitt namn efter den regerande kungaätten Vasa.

Staden ligger vid Bottenvikens smalaste ställe. Avståndet mellan Finland och Sverige (Umeå) är här endast 80 km. Med passagerarfärja tar resan fyra timmar. Mellan Vasa och Umeå trafikerar Wasaline.

Esplanaderna i centrum, de stora parkerna kring förvaltningsbyggnaderna och det gröna strandområdet bildar en mjuk helhet, som baserar sig på den svenska arkitekten Carl Axel Setterbergs stadsplan i empirestil från år 1855.

I Vasa möts historia och nutid; österbottnisk företagsamhet, säregen kultur, två språk, internationell industri och småstadens fridfullhet. En levande miljö är en del av Vasa. Havet med sina många skär skapar en speciell atmosfär i kuststaden och solen skiner ofta i Finlands soligaste stad. Båtar, fiske, vandringar i skärgården och friluftsliv på de vackra strandområdena är populärt bland vasaborna. Den goda stämningen syns i torglivet, företagen, servicen, överallt. Välkommen att trivas i Vasa!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Just nu: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C